Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Lakásdekor

A geodák a legtöbb embernek ásványkiállításokról ismerősek. Az üreges kőzet többnyire tenyér méretű, kerekded formájú, kívülről átlagos, köves megjelenésű, belülről azonban lebilincselő látványt nyújt!

A geoda külsejét többnyire valamilyen vulkanikus kőzet borítja, belül pedig, mint az anyaméhben, zárt körülmények között fejlődik a csoda.

Rendezés:

Ez a különleges ásvány a következőképpen keletkezik: bizonyos vulkanikus tevékenységek során úgynevezett gázhólyagok jönnek létre a vulkanikus vagy üledékes kőzetekben. Ezt követően pedig megfelelő körülményi feltételek együttes fennállásakor (hőmérséklet, nyomás stb.) az üreg középpontja felé tömörülve jönnek létre a kristályok

A legismertebb ásvány geóda az ametiszt, de gyakori a kvarc, a citrin és a cölesztin is.

A legnagyobb geóda Dél-Spanyolországban található, egy egykori ezüstbánya területén. A kisszobányi méretű járatban, az itt található kristályok közel ember-nagyságúak, de védve őket a külső, romboló hatásoktól, nem látogatható a helyszín, csak kutatási célból. 

Az ezoterikusok szerint a geoda képes megtisztítani és feltölteni más ásványokat, ha belehelyezzük őket a kis mélyedésbe. Így akár az előző tulajdonos rezgéseitől is megszabadíthatjuk kedvenc ásványunkat.