Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ónix golyós szál, 4 mm, kb. 38 cm

2.680 Ft
Menny.:szál
Elérhetőség: Raktáron
Szerezhető hűségpontok: 27

4 mm méretű ónix golyós szál, ásvány ékszer készítéshez, kb. 39 cm füzérben. Az ónix fekete-fehér párhuzamos sávos kalcedon. Ritkábban, de előfordul teljesen fekete változata is a természetben. Klassziikusan ékszerkészítésre, dísztárgyak előállítására használt ásvány.

Leírás és Paraméterek

Amit az ónixról tudni érdemes

Az ónixot már az ókorban is kedvelték: akkoriban amulettet és edényeket készítettek belőle, vagy domborműveket véstek a nagyobb ásvány darabokba. A középkorban népszerűsége tovább nőtt: nyaklánc, kámea medál vagy gyűrűként ékesítette viselőjét, és ekkor kezdték a gyász kifejezésére viselni ékszerként. Leggyakrabban, mint gyöngy füzér jelent meg vagy kaboson ékkőként hasznosították. Mai kereskedelmi formája legtöbbször az ónix golyós szál, és a belőle készült ékszerek.

Elegáns, csillogóan fekete megjelenésének köszönhetően férfiak számára is jól felhasználható. Alkalmi viseletükhez például mandzsettagombot formáznak belőle. Ékszer, karkötő készítés céljából is vásárolják. Gyöngy boltokban ónix golyós szál formájában érhető el.

Az ónix, mint ásvány

Az ónix fekete-fehér párhuzamos sávos kalcedon. Ritkábban, de előfordul teljesen fekete változata is a természetben. A növekvő kereslet miatt a fehér-fekete sávos kalcedont gyakran színezik savas fürdőben; a hevítés során keletkező szénnek köszönheti egyenletes fekete színét. A mexikói és a török ónix néven kapható ásvány nem azonos vele, hanem sokkal puhább, színezett földpát.